JENESYS Programme - A Public Symposium (2007)


Banner of Towards an East Asia Community

December 17 (Mon.) , 2007 10:00-18:00
Ono Auditorium, Waseda University Access
(1-6-1 Nishi-Waseda, Shinjuku-ku, Tokyo)
*Admission Free, Reservations are required.
*English and Japanese (with simultaneous interpretation)


The Japan Foundation, in cooperation with the Waseda University Institute of Asia-Pacific Studies and the Ministry of Foreign Affairs of Japan, will hold the International Symposium “Towards an East Asia Community: Beyond Cross-Cultural Diversity”.
Besides economic integration, experts from ASEAN countries will discuss an East Asia community focusing on the cultural, societal and religious diversity in the region. To explore a common platform on which people in the region can build a sense of identity among themselves, thirty young intellectuals from countries in East Asia (ASEAN, Japan, ROK, China, India, Australia, NZ) will also contribute to these dialogues.


Outline
Moderator: Dr. Yasushi Kikuchi, Professor of the Waseda University Institute of Asia-Pacific Studies
Presenter: Dr. Wang Gungwu / Director of the East Asian Institute, National University of Singapore
Dr. Wilfrido Villacorta / Professor Emeritus at De La Salle University, former Deputy Secretary-General of the Association of Southeast Asian Nations
Dr. Fernando Zialcita / Professor at the Department of Sociology and Anthropology, Ateneo de Manila University
Dr. Hanneman Samuel / Professor at the Department of Sociology, University of Indonesia
Dr. Surichai Wun Gaeo / Director of Social Research Institute, Chulalongkorn University
Contact: If you would like to attend the symposium, please notify Japanese Studies and Intellectual Exchange Dept. by Wednesday December 12, 2007 with your name, affiliation, and contact information (tel., fax or e-mail). If you have any questions, please feel free to contact us.

The Japan Foundation
Asia and Oceania Division
Japanese Studies and Intellectual Exchange Department
Tel: 03-5369-6070 Fax: 03-5369-6041  E-mail
Co-organizers: The Japan Foundation, the Ministry of Foreign Affairs of Japan and the Waseda University Institute of Asia-Pacific Studies

Time Schedule
10:00 Opening Remarks by Organizers
10:15 Overview “Towards an East Asia Community: Beyond Cross-Cultural Diversity” (20 min.)
  by Dr. Yasushi KIKUCHI, Professor of Waseda University Institute of Asia-Pacific Studies
10:35 Keynote Speech (45 min.) 
  by Dr. Wang Gungwu, Director of East Asian Institute, the National University of Singapore
11:20 Presentation 1 (20 min.)
   by Dr. Wilfrido Villacorta / Professor Emeritus at De La Salle University, the former Deputy Secretary-General of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)
11:40 Presentation 2 (20 min.)
   by Dr. Fernando Zialcita / Professor at the Department of Sociology and Anthropology, Ateneo de Manila University
12:00 Q&A (15 min.)
12:15 Lunch Break
 
13:30 Presentation 3 (20 min.)
   by Dr. Surichai Wun Gaeo / Director of Social Research Institute, Chulalongkorn University
13:50 Presentation 4 (20 min.)
   by Dr. Hanneman Samuel / Professor at the Department of Sociology, University of Indonesia
14:10 Report of Group Discussion 1: Inter-cultural Dialogue (45 min.)
   Presentation 30 min. +  Q&A 15 min.
   Group Coordinator: Dr. Fernando Zialcita
14:55 Report of Group Discussion 2: Inter-societal Dialogue (45 min.)
   Group Coordinator: Dr. Surichai Wun Gaeo
15:40 Tea Break
16:00 Report of Group Discussion 3: Inter- faith Dialogue (45 min.)
   Group Coordinator: Dr. Hanneman Samuel
16:45 General Discussion, Q&A and Conclusion (70 min.)
17:55 Closing Remarks

Towards an East Asia Community: Beyond Cross-Cultural Diversity - Inter-cultural, Inter-societal, Inter-faith Dialogue

Report on this program has been published. It includes presentation papers of public symposium, contribution as position papers from participants, and summary on the intensive discussions.
 
Edited by: Yasushi Kikuchi
Published by: The Japan Foundation
ISBN: 978-4-87540-096-7
Details: A5 size, total 238 pages, free distribution upon request
Language: English

Cover of Towards an East Asia Community: Beyond Cross-Cultural Diversity -Inter-Cultural, Inter-Social, Inter-Faith Dialogue-
241 pages (PDF:2.67MB)

[*Click to view the full report in PDF]


For inquiries, please contact Asia & Oceania Div., Japanese Studies and Intellectual Exchange Dept. Tel: 03-5369-6070


JENESYS Programme

This project is organized under the JENESYS (Japan-East Asia Network of Exchange for Students and Youths) Programme which was announced by the then-Prime Minister, Shinzo Abe, during the 2nd East Asia Summit held in January 2007 in Cebu, the Philippines.

Adobe Reader software is available for free download from the Adobe Systems web site. To download and install Adobe Reader, click on this linkGet ADOBE READER and follow the instructions given for your operating system.

Page Top